Home » Omgeving
Omgeving2016-12-19T21:19:33+01:00

Wij en onze omgeving

Als biologisch bedrijf staan we midden in de samenleving, en proberen we zoveel als mogelijk rekening te houden met onze omgeving. Immers, wij kozen voor deze plek, net buiten de vesting Heusden, en we willen graag dat deze omgeving ons en onze varkens blijft accepteren als buur.

varkens in modder4 for web

Klimaatneutrale bedrijfsvoering

Alpeko streeft een klimaat neutrale bedrijfsvoering na. Met de inkoop van biologische grondstoffen, waarborgen we de biodiversiteit in het totale ecosysteem. Grondstoffen (zoals granen) produceren we zelf of kopen we in bij akkerbouwers in de regio (die gebruiken weer onze mest). Onze stallen worden verwarmd door het verbranden van biomassa (houtsnippers), stroom wordt gewonnen door zonnepanelen en de bodem blijft gezond door wisselteelt. Een type bedrijfsvoering die onze omgeving minimaal belast. Het lukt met een varkenshouderij niet om overlast voor de omgeving compleet voor te zijn maar we doen ons uiterste best! En daar waar nodig, pakken we de dialoog met onze omwonenden het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium op.

bijenhotel

Aandacht voor natuur in onze directe omgeving

Tegelijkertijd willen we ook op onze manier diezelfde directe omgeving verrijken waar dat mogelijk is. Op de gronden rondom onze boerderij hebben we dat gedaan door meer gebiedseigen natuur te ontwikkelen: sloten met brede oevers, knotwilgen langs de slootranden en bloemranden langs de percelen als schuilplek voor allerlei diertjes en insecten. Het bijenhotel langs onze bloemranden wordt graag bezocht door wandelaars maar ook door groepen scholieren. (als onderdeel van een lesprogramma over natuur)

Vanzelfsprekend stellen we onze gronden op voor het “Ommetje Hedikhuizen”. Een 9,5 kilometer lange wandelroute over boerenland dwars door weilanden en akkers, door het oude stroomgebied van de Maas. In een oase van rust in het Heusdense buitengebied, is deze route tot stand gekomen zodat mensen op een actieve manier kunnen genieten van de prachtige natuur die deze streek te bieden heeft. Volg dit ommetje, en passeer als vanzelf onze varkens!

http://anvoostelijkelangstraat.nl/ommetjes/ommetje-hedikhuizen

Omgevingsfoto2

Omgevingsfoto1