Sinds 2002 bestaat onze biologische varkenshouderij onder de naam Alpeko (ALPhen/EKOlogisch)

We houden varkens die leven volgens de eisen van het EKO-keurmerk. skal logo icoon

Dat betekent dat onze varkenshouderij voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie.

In Nederland is Stichting Skal de controlerende instantie. Elk gecertificeerd bedrijf krijgt van SKAL een uniek nummer. (Alpeko Skalnummer 021309 en 106251). Skal is een door de overheid geaccrediteerde instelling.

Biologisch varkens houden is ook:

  • respect hebben voor het varken en zijn omgeving;
  • meer dier-welzijn, door bijna 3x zoveel ruimte aan dieren te bieden dan op een “gewoon varkensbedrijf”;
  • vrije toegang/keuze van binnen naar buiten meer natuurlijk gedrag (de wind en regen op hun snuit);
  • binnenruimtes ingestrooid met stro;
  • zeugen die leven in grote groepen;
  • drachtige zeugen die in de zomermaanden buiten kunnen wroeten, liggen en gras eten in de wei;
  • kuilgras (in de wintermaanden) en altijd toegang tot de buitenuitloop;
  • een langere zoogperiode bij moeder (zeug) voor biggen;
  • het behoud van krulstaartje en tandjes voor biggen;
  • het zelf samenstellen van voer met biologisch gecertificeerde producten (zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen);
  • absoluut geen producten gebruiken die genetisch gemodificeerd zijn;
  • en het werken in kringlopen nastreven, de natuur zo min mogelijk uitputten.
  • Alpeko werkt ook met de EKO-code, voor verdere verduurzaming van de biologische varkensvleesproductie. De EKO-code helpt ons bij deze ambitie.  Voor meer informatie kijk eens op de site https://www.eko-code.nl/.

DSC_0041-for-webAlle drachtige zeugen leven in een grote kudde. In de zomerperiode kunnen ze 24 uur per dag in de wei.

DSC_0723-for-webOok in de kraamstallen lopen de dieren los, en kunnen ze naar buiten als ze dat willen.

DSC_1667-for-webVoordat de moeder bij de biggen weggaat kunnen alle biggen voor zichzelf zorgen. (ze eten dan alleen nog voer).

Elke dag wordt er voor 7 verschillende leeftijdscategorieën voer op maat gemaakt uit meer dan 10 verschillende ingrediënten. Een volledig geautomatiseerd proces.

Voervoorbereiding-2

Voervoorbereiding 1